Opnieuw minder huizen verkocht; prijsstijging 2006: 6%

Voor de vierde maand op rij zijn er in Nederland minder woningtransacties geregistreerd door het Kadaster. Er werden 3.450 minder woningaktes gepasseerd dan in dezelfde periode van 2005. Over het algemeen werden deze woningen 3 maanden eerder, dus tussen mei en augustus, door de makelaars verkocht. Tot en met november 2006 werden in Nederland 188.163 huizen notarieel overgedragen. Dat is nog altijd 3% meer dan in dezelfde periode van 2005. Dit blijkt uit onderzoek van woningmarktcijfers.nl, een website welke woningtransacties in Nederland op basis van kadasterdata nader analyseert.enquête hebben deelgenomen.

Directeur Leo van de Pas vindt de ontwikkelingen verrassend. Op basis van het eerste kwartaal 2006 (+ 15%) en de halfjaarcijfers (+10%) verwachte iedereen op een flinke plus uit te komen, maar dat valt nu dus mee. De maand december is van oudsher echter de maand met de meeste woningtransacties (2005: ruim 24.000 stuks). Afhankelijk hiervan zal het transactietotaal stijgen met 2 tot 4%. In 2005 werden ruim 206.000 woningen verkocht. Zeeland zal vermoedelijk de enige provincie worden waar behoorlijk minder huizen zullen zijn verkocht. Als mogelijke oorzaak noemt Van de Pas de lichte stijging van de hypotheekrente, terwijl mogelijk ook de onzekerheid met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek een rol kan hebben gespeeld. Hoewel de gemiddelde koopprijs in november licht is gedaald, bedraagt de gemiddelde prijsstijging tot en met november 2006 nog altijd 5,8% ten opzichte van geheel 2005. In onderstaande tabel ziet u de ontwikkelingen per provincie. Met nog een maand te gaan zal de prijsstijging over geheel 2006 rond de 6% uitkomen en dat is meer dat menigeen aan het begin van 2006 heeft voorspeld. Op provinciaal zullen de stijgingen tussen de 4 en 7% uitkomen.

Verwachtingen voor 2007
Volgens Leo van de Pas heeft de woningmarkt met zoveel onzekere factoren te maken dat het ondoenlijk is om een serieuze voorspelling te doen. Wij zien dat aan de voorspellingen van onder andere de banken. De ABN-AMRO heeft 2 jaar op rij een prijsdaling voorspeld van 2 tot 4% en zat er dus zo’n 8% naast. Maar voor 2007 is deze bank positiever gestemd en verwacht een stijging van 5,5%. De Rabobank verwacht een stijging van 3,5%.

Bijlage: tabel prijsontwikkeling koopwoningen t/m november 2006

Bronvermelding: Deze informatie mag niet gebruikt worden zonder de bron; www.woningmarktcijfers.nl te vermelden.