Voorspellers op de huizenmarkt

Het doen van juiste voorspellingen op welk terrein dan ook is een lastige opgave. Dat werd recent nog eens overduidelijk bij de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen. Dagelijks worden we wel geconfronteerd met voorspellingen, of dat nou over het weer gaat of over economische aangelegenheden. Bij voorspellingen zijn 2 zaken essentieel: het moet over de toekomst gaan en de uitkomst dient onzeker te zijn. Een bepaalde afwijking van de werkelijkheid zal doorgaans worden getolereerd. De weerman of vrouw bestudeert satellietfoto’s, temperaturen en windrichtingen en legt vervolgens met gracieuze armbewegingen over de weerkaart het kijkend publiek de weersverwachtingen voor. Worden we verrast door een bui, dan balen we, omdat we geen paraplu uit voorzorg hebben meegenomen.

Hoe zit dat bij de huizenmarkt? Verschillende instellingen en banken geven met regelmaat hun verwachtingen prijs over verschillende economische aangelegenheden, waaronder de huizenmarkt. Niet zomaar met de natte vinger, nee met gedegen studies en achtergrondanalyses. Zo nu en dan worden de verwachtingen bijgesteld en daar is op zich niets mis mee. Uit het volgende voorbeeld zou echter kunnen blijken dat een juiste voorspelling meer geluk is dan wijsheid. Zo voorspelden economen van de ABN AMRO eind 2004 een prijsdaling voor koopwoningen van 1,5 tot 2% voor 2005. Het werd een prijsstijging van 4,7%. Halverwege 2005 maakt dezelfde bank de eerste ramingen voor 2006 bekend. Opnieuw een prijsdaling, ergens tussen de 2 en 4% in vergelijking met 2005. April 2006: de bank stelt haar prognoses bij en mikt na een grondige studie op een stijging van 3% (een verschil van maar liefst 6% in een half jaar tijd). In augustus 2006 verwacht de bank een verdere stijging voor de rest van 2006 en geeft in haar Monitor Wonen een eindprognose van 3,5 tot 4% voor 2006.

Wat is daar nu verkeerd aan, zult u zich afvragen? Dat zit zo. In de eerste helft van 2006 is de gemiddelde prijs van alle verkochte woningen in Nederland reeds gestegen met 4,2% (na 9 maanden +5,6%). Voelt u ‘m? Wat bedoelt de bank nu eigenlijk. Stijgen de prijzen verder en komen we uiteindelijk ergens tussen de 5 en 6 % uit, of dalen de prijzen juist in het tweede halfjaar 2006 om uiteindelijk op 3,5 tot 4% uit te komen? We moeten ons niet alleen afvragen wat het nut van deze voorspellingen is, maar ook het gevaar. Een lagere voorspelling doen dan volgens de kadastercijfers al is gerealiseerd, dat is toch merkwaardig. De toekomst voorspellen blijft lastig, teveel onzekere factoren spelen immers een rol, zodat het bijna ondoenlijk is om een serieuze gok te doen. Ook andere banken en instanties zitten er regelmatig naast, maar een afwijking van 9 % is wel erg veel buiten de marge.

Toch doet iedereen aan de sport mee, wil niet achterblijven. Men moet toch een mening hebben en deze durven etaleren. En waar is dan die kritisch doorvragende journalist? Niet op z’n post denk ik, want de berichten worden met speels gemak in de media afgedrukt. De Rabobank mikt voor 2007 op een stijging van 3,5%. Gelukkig hoef ik aan deze voorspellerij niet mee te doen en kan ik mij beperken tot het achteraf proberen te verklaren van de ontwikkelingen. Kijk, bij de weerman of vrouw krijg je hooguit natte kleren, maar als je als woonconsument je aan- of verkoopbeslissing op dit soort financiële voorspellingen baseert is het risico van verdergaande kleerscheuren niet denkbeeldig! Wij houden u op de hoogte!