Energie is hot!

Al Gore trekt met zijn boodschap en de film An Inconvenient Truth door de wereld. Minister Cramer deed onlangs de gloeilamp nog in de ban. Vermindering van het energiegebruik, beperking van CO2 uitstoot ter vermindering van het broeikaseffect en bescherming van het milieu staan hoog genoteerd in menig agenda. Naast de milieu effecten is het goed voor de portemonnee, want hoe lager het verbruik, des te lager de energierekening, is de redenering.

Voor huiseigenaren zijn subsidieregelingen beschikbaar wanneer deze energie besparende maatregelen uitvoeren zoals dubbelglas, spouwmuur- en/of dakisolatie of een energiezuinige c.v. ketel aanschaffen. Op diverse plaatsen zoals in het mijnwaterproject te Parkstad worden miljoenen gestopt in onderzoek en proefboringen. Maar zoals zo vaak heeft een medaille 2 kanten. Vanaf 1 januari 2008 zijn eigenaren en verhuurders van woningen verplicht bij verkoop of verhuur van een woning een zogenaamd EPA certificaat te overhandigen. Een Energie-Prestatie-Advies dat kort en bondig een score geeft over de isolatiekwaliteit van de woning, vergelijkbaar met de kaart die u bij autodealers ziet liggen, of wanneer u een nieuwe wasmachine gaat kopen.

Op jaarbasis gaat het dan om meer dan 600.000 koop- en huurmutaties. De kosten van enkele honderden euro’s per certificaat zullen wel worden doorberekend in de koop- of huurprijs. Wel goed voor de werkgelegenheid, want duizenden makelaars en overige keurmeesters zijn inmiddels in de leer bij de diverse opleidingsinstituten om straks zo’n rapport te kunnen opmaken. Vergeet hierbij ook de uitvoerende en controlerende instellingen niet. Een knap staaltje van beperking van regelgeving, of niet soms?

Een ander aspect mag eveneens niet onbesproken blijven en dat gaat over de groep die zich op dit terrein akelig rustig houdt, uw energieleverancier. Wat als dadelijk door uw lager energieverbruik de omzetten halveren, winsten afnemen of omslaan in verlies, aandeelhouders ongerust worden? Natuurlijk er kan nog wat bezuinigd worden, bijvoorbeeld op de sponsoring van voetbalclubs, maar verder? Gaat de service voor u als consument nog verder naar beneden? Worden dan de salarissen van de Boersma’s en consorten verlaagd of worden de lagere omzetten gewoon verdisconteerd in hogere tarieven? Tarieven die de laatste jaren al ver boven de inflatiecijfers en dus bovenmatig zijn gestegen.

De vraag is of hierover door de minister nadere afspraken zijn gemaakt. En vlak ook de overheden zelf niet uit. Een fors deel van de energierekening gaat immers in de vorm van BTW en energieheffingen naar diezelfde overheid. Als aandeelhouder heeft de Provincie Limburg jaarlijks miljoenen te verdelen onder de gemeenten. Kortom wie waakt er over wat en voor wie? Het milieu komt wellicht als winnaar uit de bus, maar de vraag is of u daar financieel beter van wordt. U kent het gezegde: of je nu door de hond of de kat gebeten wordt…. Een ding is zeker, als u niet mee bespaart en bezuinigt, bent u dubbel de sigaar!