Kadaster registreert 4,5% minder woningtransacties!

In de eerste 4 maanden van 2007 werden 60.901 woningtransacties geregistreerd. Dat zijn 4,5% woningen minder dan in dezelfde periode van 2006. Dat blijkt uit onderzoek van de website Woningmarktcijfers.nl die de cijfers van het Kadaster nader analyseert.

Het is al 9 maanden op rij dat er minder woningtransacties zijn dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Volgens directeur Leo van de Pas van Woningmarktcijfers.nl is de daling een correctie op de eerste 4 maanden van 2006 toen werden er fors meer woningen verkocht dan in 2005. De verschillen per provincie zijn groot. In 3 provincies (Utrecht, Overijssel en Drenthe) was de daling van het aantal transacties meer dan 10%. In Zeeland was de daling met 0,2% het geringst.

3% prijsstijging ten opzichte van 2006
De gemiddelde verkoopprijs van alle verkochte woningen steeg naar 242.900 euro. Dat is 3% meer dan de gemiddelde prijs van het gehele jaar 2006. Utrecht en Noord Holland kenden de grootste prijsstijging, namelijk 4,5% en 4,4%, alleen Zeeland registreerde een lichte daling van 0,6%. In vergelijking met de eerste 4 maanden van 2006 gingen de prijzen met 5,4% omhoog. Over deze periode is Groningen de grootste stijger met 9%. Gedetailleerde gegevens zijn te vinden in de bijgevoegde tabel.

Bijlage 1: gemiddelde koopsom per provincie april 2007

Bronvermelding: Deze informatie mag niet gebruikt worden zonder de bron; www.woningmarktcijfers.nl te vermelden.