Financiële discriminatie

Als gevolg van vermogensverlies door particulieren en schadeprocedures over beleggingsproducten zoals Legio Lease, maar ook vanwege Europese regelgeving, is de controle op verkoop en advisering van ingewikkelde financiële producten  enorm verscherpt. Banken en hypotheekadviseurs dienen voortaan in het bezit te zijn van een vergunning voor het aanbieden en adviseren van hypotheken. Elke medewerker die contacten onderhoudt met klanten en deze adviseert, dient bovendien over voldoende vakkennis te beschikken en betrouwbaar te zijn. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geldt als financiële waakhond. Onder leiding van super waakhond Dr. Athur Docters van Leeuwen, voormalig directeur, is deze door de overheid ingestelde instelling fors gegroeid tot ruim 500 medewerkers en zal deze met Hans Hoogervorst aan het roer nog verder groeien.

Natuurlijk mag een makelaar of doorsnee adviseur op een feestje nog wel met u over de hypotheek praten, maar als het gaat om een echt adviesgesprek, is dit uitsluitend toegestaan door voornoemde groep. Er gelden strenge regels over het vastleggen van adviezen en het bewaken van de juiste inhoud van het dossier. Bij risicovolle producten, zoals een beleggingshypotheek, geldt een zorgplicht, waardoor aanvullend gewaarschuwd moet worden door de adviseur. Wilt u tegen het advies in toch een risicovol product kiezen, dan zal de adviseur u veelal een schriftelijke verklaring laten ondertekenen, welke hem/haar vrijpleit indien uw beleggingsresultaten tegenvallen. De adviseur dient tevens aangesloten te zijn bij een klachteninstituut. Kortom, de adviseur wordt aan de ketting gelegd en u als consument wordt niet voor vol aangezien. Omdat een doorsnee hypotheekklant niet elk jaar een nieuwe hypotheek afsluit en hypotheekproducten constant veranderen, is het voor de meeste consumenten ook wel verstandig om gebruik te maken van de kennis en deskundigheid van een professional.

Hoe anders zijn echter de eisen als u via internet een hypotheek wilt afsluiten. Op dat moment wordt u geacht zelfstandig de juiste keuzes te kunnen maken, geldt geen controle en bent u zelf volledig verantwoordelijk voor uw daden. Mogelijk dat u op deze wijze bij afsluiting van de hypotheek enige honderden of ‘n paar duizend euro heeft bespaard, maar ook dat is niet zeker. Of u de juiste keuzes heeft gemaakt, blijkt veelal pas later, als u de hypotheek wilt verhogen of naar een ander huis wilt verhuizen. In deze tweedeling van vereiste deskundigheid zit nu juist de tegenstelling, een vorm van discriminatie zo u wilt. Gevolg van een en ander is wel dat de beroepsgroep duidelijk is uitgedund, dit tot volle tevredenheid van de overblijvende groep. Waar de financiële dienstverleners worden geconfronteerd met extra eisen en bescherming voor de consument, is in dezelfde periode de advisering en bemiddeling rondom de aanschaf van de onderliggende woning juist volledig losgelaten. Op dit terrein wordt u eveneens geacht zelfstandig de juiste keuzes te kunnen maken. Over discriminatie gesproken.