Kadastercijfers: Woningmarkt stabiliseert in april

Na een daling van het aantal transacties in de eerste drie maanden van 2008, heeft april een forse stijging laten zien. In april 2008 verwisselden 18.474 woningen van eigenaar. Dit is een stijging van 18% ten opzichte van april vorig jaar. Het lijkt er op dat de woningmarkt in april stabiliseert, aldus directeur Leo van de Pas van Woningmarktcijfers.nl.

In het eerste kwartaal daalde het aantal transacties met 9,5%, deze daling is na de sterke maand april terug gebracht tot 2,4%. Dit ondanks de negatieve berichtgeving omtrent de oplopende verkooptijden, het groeiende aanbod en de crisis op de hypotheekmarkt in de Verenigde staten.

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de provincies. In de provincies Drenthe ( + 6.9%) en Overijssel ( + 4,8%) zijn meer woningen verkocht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de provincies Groningen ( – 7,4%), Limburg ( – 4,6%) en Noord Brabant ( – 4,6%) zijn de verkopen nog niet op het niveau van vorig jaar.

Prijzen met 2,3% omhoog
De gemiddelde koopsom van alle in de eerste 4 maanden verkochte woningen is uitgekomen op  € 254.000. De stijging ten opzichte van het gehele jaar 2007 bedraagt nu 2,3%. Hiermee volgt de woningmarkt de inflatie in Nederland die in april op 2,0% is uitgekomen.

De provinciale verschillen zijn bij de prijsontwikkeling minder groot, de lichte daling van de gemiddelde koopsom in het eerste kwartaal in Overijssel ( -0,3%) en Drenthe ( – 0,9%) is omgezet in een lichte prijsstijging: Overijssel ( + 1,5%) en Drenthe ( + 0,1%). De prijzen stijgen het meest in de provincies Noord Holland (+ 4,0%) en Friesland ( +3,2%).

Bijlage 1: Overzicht prijsontwikkeling april 2008 per provincie

Bronvermelding: Publicatie van deze gegevens is toegestaan uitsluitend met duidelijke en correcte vermelding van de bron: www.woningmarktcijfers.nl