Uitgemeten

Met de cijfers van het Kadaster kan de woningmarkt prachtig in beeld worden gebracht. Rond de 20ste volgen elke maand opnieuw publicaties van het Kadaster, tegenwoordig samen met het CBS. Berekenen en publiceren is één, een juiste interpretatie of zorgvuldige analyse is van een geheel andere orde. Enkele cijfers kunnen dit duidelijk maken. De afgelopen jaren worden in Nederland maandelijks gemiddeld 16.000 woningtransacties geregistreerd. De verschillen per maand zijn echter enorm en variëren van 11.000 in januari tot het topaantal van 24.000 in december 2005. De enige waarneembare trend is een laag aantal in het begin van het jaar, dat oploopt naarmate het jaar vordert. Daarmee is dan ook alles gezegd, hetgeen duidelijk maakt dat vergelijken op maandbasis een weinig zinvolle bezigheid is. Uiteraard worden de verschillen, de ene keer positief dan weer negatief, breed uitgemeten in de media, hetgeen deze nauwelijks kwalijk valt te nemen. Voor een goed onderbouwde analyse is een kwartaal echter de minimale maat.

Dit neemt niet weg dat 2009 met 8.700 woningtransacties in januari een beroerde start maakt. Het aantal woningen dat in het vierde kwartaal van 2008 door de makelaars is verkocht en waarvan kopers de komende maanden naar de notaris gaan, belooft weinig goeds voor het eerste kwartaal. Door dalende omzetten en zware concurrentie op tarieven maken makelaars en notarissen moeilijke tijden door. Niet voor niets roept de sector om hulp van de overheid. De overdrachtsbelasting moet tijdelijk naar beneden, de grens van de Nationale Hypotheek Garantie moet omhoog en zo zijn er nog wel weer meer ideeën te beluisteren om de woningmarkt vlot te trekken. De regering laat het afweten en is intern meer bezig met de verdeeldheid over het wel of niet hervormen van de woningmarkt incl. het aanpakken van de hypotheekrente aftrek. Niet bepaald signalen waar de burger op zit te wachten.

Betekent dit dan dat woningsites niet meer worden bezocht en makelaars niets anders te doen hebben dan duimen draaien? Niets is minder waar, meer dan ooit worden de handen uit de mouwen gestoken om gegadigden te interessen. Dat niet elke bezichtiging een transactie oplevert, heeft meer te maken met het feit dat mensen die willen doorstromen wachten op de verkoop van hun eigen huis. Dit is het belangrijkste knelpunt in de huidige stroperige markt en vraagt om een snelle en adequate oplossing. Een tijdelijk garantiefonds bijvoorbeeld, dat de verkoop van de huidige woning garandeert, lijkt een prima oplossing voor de weg omhoog van het aantal woningtransacties.