10 mythen en feiten woningmarkt

1. De woningmarkt bestaat niet
2. Nederland gaat gebukt onder grote hypotheekschuld
3. Huizenprijzen Nederland lopen uit de pas
4. Financiële risico’s huiseigenaren veel te groot
5. Nederland gaat failliet aan hypotheekrenteaftrek
6. Woningmarkt is doodziek
7. Vraag en aanbod regeren de woningmarkt
8. Huizenprijzen zijn ingestort en dalen nog veel verder
9. Verlaging overdrachtsbelasting zinloos
10. Nederlanders willen af van de hypotheekrenteaftrek.

Nu de woningmarkt het moeilijk heeft vanwege de economische crisis, wordt plotseling de beperking van de hypotheekrenteaftrek uit de hoge hoed getoverd als oplossing voor alle problemen. De oorzaak van het probleem is helder en ligt niet in de woningmarkt zelf. De oplossing zou dan ook moeten liggen in het aanpakken van het probleem, niet zozeer in bestrijding van symptomen. Als de overheid gaat hervormen, betekent dat doorgaans dat er wat met kosten en baten geschoven gaat worden en altijd met de bedoeling om te bezuinigen, oftewel een deel van de burgers op te zadelen met hogere lasten. Als uitleg en motief worden dan de meest fraaie fabeltjes of mythen aangehaald om het volk te overtuigen van de goede bedoelingen. Hieronder een overzicht van de 10 grootste mythen die de woningmarkt beheersen. Fabels die alleen maar met harde feiten en waarheden kunnen worden bestreden. Lees het volledig artikel in de bijlage.