Limburgse woningmarkt

Er wordt veel geschreven over de huizenprijzen en de toekomstige ontwikkeling daarvan. Omdat 2013 er al weer half op zit, lijkt het een goed moment om een tussenbalans op te maken. Hoe gaat het met de huizenmarkt in Limburg en wat zijn de verwachtingen? Valt er iets zinnigs over te zeggen? Natuurlijk is de malaise in Limburg ook nog niet voorbij. Wel presteerde de Limburgse woningmarkt over de eerste helft van 2013 iets beter dan het landelijk gemiddelde. Kopers betaalden gemiddeld 180.000 euro voor een koopwoning. Ten opzichte van het gehele jaar 2012 daalde de gemiddelde koopprijs met 5 procent. Net als in de rest van Nederland nam in Limburg het aantal transacties af. De daling was twintig procent, opnieuw iets beter dan landelijk. Voor de terugloop van het aantal transacties is de maand juni 2012 verantwoordelijk. Vanwege de onzekerheid over de overdrachtsbelasting gingen veel kopers toen vervroegd naar de notaris. In die maand kwam de gemiddelde koopsom zelfs uit op 200.000 euro. Sinds juli 2012 schommelt de koopsom elke maand rond de 180.000 euro en is er geen sprake meer van forse prijsdalingen. De verwachting is dat de prijzen de rest van dit jaar niet veel meer zullen dalen. Misschien komt de bodem wel in zicht en treedt er een stabiele periode aan.

Ten opzichte van de top in 2008 zijn de woningprijzen in Limburg met 14 procent gedaald. Omdat ook de overdrachtsbelasting is verlaagd tot twee procent en de hypotheekrente behoorlijk is gedaald, zijn kopers momenteel 35 procent goedkoper uit dan in 2008. Wanneer je de inflatie meerekent, komt de besparing zelfs uit boven de 40 procent. Door deze forse daling kan de lastenstijging, vanwege de verplichte aflossing van de hypotheek vanaf begin dit jaar, behoorlijk goed worden opgevangen. Je zou verwachten dat Limburgers, als koele rekenaars, hun kansen zouden grijpen en massaal zouden instappen op de koopmarkt. Dat dit weinig gebeurt heeft alles te maken met de onzekere economie, het matige consumentenvertrouwen en de angst voor, of hoop op, verdere prijsdalingen. Recente publicaties van de Nederlandse Bank en een Japanse bank over mogelijk verdere prijsdalingen in 2014 helpen niet echt. Ratingbureau Standard & Poors, u weet wel een van de aanstichters van de wereldwijde economische crisis, verwacht juist dat de huizenprijzen in Nederland in 2014 niet veel meer zullen dalen. De oproep van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan de Eurozone om haast te maken met het gezond maken van de banken en het aanjagen van de werkgelegenheid is eveneens goed nieuws. Zonder een gezonde woningmarkt is er wat mij betreft geen sprake van een gezonde economie, niet in Nederland, niet in Limburg.