Nederland uit de crisis, volop lente op de woningmarkt

Positieve berichten over de Nederlandse economie lijken momenteel niet op te kunnen. Nederland is volgens minister Dijsselbloem uit de crisis en de economie gaat weer groeien. Het consumentenvertrouwen neemt al maanden toe en de woningmarkt klimt uit het dal. De sceptische economen van een aantal maanden geleden haasten zich nu om te vertellen dat zij de kentering ten goede allemaal hebben zien aankomen. Standard & Poor’s, voorspelde vorig jaar nog een prijsdaling voor de Nederlandse woningmarkt, de laatste prognose gaat uit van een stijging dit jaar van 1%. Ook de Rabobank voorziet nu een prijsstijging van ongeveer 1 procent. Het mooie is dat we de positieve ontwikkeling al een tijdje hebben kunnen zien aankomen. Nu de experts, net als recent de minister van financiën, dit stelselmatig bevestigen, zien we dat de media dit ook weer snel oppikken. Dat zal zeker voor een omslag zorgen. Op dezelfde manier, maar dan in tegengestelde richting, hebben we ons eind 2008 namelijk ook de crisis in geholpen.

De betaalbaarheid van een koopwoning is in vergelijking met enkele jaren geleden fors verbeterd. Een lagere koopsom, minder overdrachtsbelasting en een historisch lage hypotheekrente zorgen voor lagere woonlasten. Aan de andere kant zien huurders hun woonlasten alleen maar stijgen. Deze effecten zorgen voor een toenemende belangstelling voor de koopwoning. Natuurlijk zijn alle problemen van huishoudens die onder water staan niet zo maar opgelost. Er zijn echter veel mensen die de afgelopen jaren de kat uit de boom hebben gekeken en nu het moment vinden om toe te slaan. Dit zien we terug in de actuele cijfers. De gemiddelde koopsom is in Nederland al 6 kwartalen stabiel rond het niveau van 213.000 euro. In het eerste kwartaal van 2014 komt de gemiddelde koopsom in Nederland uit op 215.700 euro, een stijging van 1,1 procent in vergelijking met vorig jaar. Als de koopsom de rest van 2014 op dit peil blijft, is de verwachte koopsomstijging in feite nu al bereikt. De grote verbetering zit echter in de toename van het aantal transacties. In het eerste kwartaal van 2014 zien we het aantal transacties in vergelijking met vorig jaar in Nederland toenemen met 25 procent. Limburg doet het met plus 18 procent iets rustiger aan. Meer transacties en een dalend woningaanbod zorgen er bovendien voor dat de gemiddelde verkooptijd daalt. Dat is niet alleen goed voor de woningmarkt, maar vooral ook voor de werkgelegenheid en de economie. Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar het is wel volop lente op de Nederlandse en Limburgse woningmarkt.