Woningmarkt in beweging

De woningmarkt is volop in beweging. In de eerste zeven maanden van 2014 zijn maar liefst 40 procent meer woningen verkocht, in vergelijking met dezelfde periode van 2013. Limburg scoort met een plus van 30 procent eveneens zeer behoorlijk. De verwachting is dat dit jaar in Nederland tussen de 140.000 en 145.000 woningen verkocht gaan worden, zo’n 30 procent meer dan het volume van 2013. Ook de nieuwbouwmarkt trekt iets aan. Dat is goed nieuws voor huiseigenaren en makelaars, maar natuurlijk ook voor onze economie. Het zal zeker te maken hebben met de lage hypotheekrente waardoor extra kopers worden verleid. De aanschaf van een eigen woning is hierdoor weer aantrekkelijk geworden. De gemiddelde koopsom lijkt het laagste punt bereikt te hebben, terwijl door de lagere overdrachtsbelasting veel minder hoeft te worden geleend. Dit tegen een historisch lage rente van rond de 3 procent. Hierdoor liggen de uiteindelijke woonlasten tot wel 40 procent lager dan een aantal jaren geleden. Woningbezitters die jaren geleden een woning hebben gekocht, kunnen vaak ook profiteren van de lage hypotheekrente. Door oversluiten of omzetting kunnen de woonlasten worden verlaagd en ontstaat extra ruimte voor andere bestedingen. Ook dit is goed voor de economie en onze overheid die hierdoor minder renteaftrek hoeft terug te betalen.
In de tussentijd zijn de huurprijzen alleen maar gestegen. Door de crisis in de koopsector nam de druk op de huurwoningmarkt fors toe. De verwachting is dat, bij een blijvende lage rente, de koopkansen ook voor de doorstromers weer gaan toenemen en de druk op huurwoningen juist gaat afnemen. Na de prijsdaling in de afgelopen jaren, is de gemiddelde koopsom dit jaar al weer met 2 procent gestegen. Hoewel er regionale verschillen zijn, doet de koopsomstijging zich bijna overal voor. Voor onze economie als zodanig, is het niet belangrijk dat de huizenprijzen stijgen. Voor potentiele kopers zal het echter zeker een extra prikkel tot koop geven. Verder is het vooral plezierig voor de groep eigenaren die met hun hypotheek onder water staan. Deze groep zou zich dan eveneens kunnen roeren op de woningmarkt. Als de woningprijzen de komende jaren met het gemiddelde inflatiepercentage van 2 procent zouden stijgen, dan staat in 2020 iedereen weer op het droge. De eerste voorspellers, die roepen dat de prijzen in een paar jaar tijd met 10 procent kunnen stijgen, hebben zich al gemeld. De tijd zal het leren.