Weer – zin energielabel

Het door de overheid bedachte “nieuwe” energielabel lijkt al bij voorbaat te sneuvelen. Het streven is nobel: burgers attent maken op bewust energiegebruik, goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Nederland blijkt in vergelijking met andere Europese landen achter te lopen. Die nobele ambitie moet dan gemakkelijk kunnen worden waargemaakt, zou je zeggen. De feiten liggen anders en dat komt geheel door de miserabele aanpak van de overheid. Het begint al met het sturen van een voorlopig –lees- onnozel energielabel aan alle eigenwoningbezitters in Nederland. Kosten van dit verhaal naar schatting al snel 100 miljoen euro. Vervolgens wordt van diezelfde burgers verwacht dat ook zij nog eens dit bedrag gaan uitgeven om het label aan te passen, meer in overeenstemming met de werkelijke energetische toestand van de woning. Inderdaad verwacht, want je hoeft dit niet te doen en je hebt er als burger ook totaal geen belang bij. Alleen als je de woning gaat verkopen, dan ben je als verkoper verplicht, het opgepimpte energielabel mee te leveren. Hoe ver kun je als overheid gaan om je volk te demotiveren om aan de slag te gaan met waar het werkelijk om gaat, een bewuster energieverbruik, het stimuleren van isolatie van woningen en de toepassing van andere energiebronnen, zoals zonnepanelen. 
Hoe anders had het kunnen lopen als de overheid die eerste 100 miljoen euro slimmer had besteed. Bijvoorbeeld door alle eigenwoningbezitters geheel gratis de mogelijkheid te bieden het voorlopige label via internet te actualiseren. Dit met een eenvoudige publieke campagne met als stimulans dat “geheel gratis” alleen in 2015 zou gelden. Oké, dan hebben we nog steeds dat label van matige kwaliteit, maar dan hadden we ons wel direct kunnen focussen op de eigenlijke doelstelling. De energiekosten van huishoudens zijn de afgelopen tien jaar verdubbeld en de verwachting is dat dit de komende jaren nog eens zal gebeuren. Een minder verbruik leidt dan uiteindelijk niet tot minder kosten, maar wel tot beperking van de stijging van die kosten in de komende jaren. Energiereuzen zullen hun omzet toch binnen willen halen, ook bij een afnemend verbruik. En de overheid dan? Zoals u weet vloeit 1/3 van de energiekosten als energieheffing in onze staatskas. Als we ons energieverbruik halveren, dan komt de overheid er vroeg of laat achter dat haar inkomsten op dit gebied zijn gehalveerd, dus op zoek moet naar compensatie. Ook dit is niet nieuw, dat doen we toch wel in meer dossiers. Erg?, we kunnen ook dit afdoen met de dooddoener: zit niet te mekkeren, Nederland behoort tot de rijkste landen van de wereld en we hebben het hier hartstikke goed.