Huisjes kijken

Zaterdag 28 maart is het weer zover en gaat de eerste Open Huizen Route van 2015 van start. Tienduizenden Nederlanders waaronder een paar duizend Limburgse woningverkopers stellen hun woning open voor een ongedwongen bezichtiging. De Open Huizen Route startte ruim 10 jaar geleden, maar was toch vooral tijdens de crisisjaren een poging om in die moeilijke markt kopers te verleiden. Bleef het toen vooral bij kijken en niet kopen. Anno 2015 zijn de verwachtingen bij makelaars hoog gespannen en worden klinkende resultaten verwacht. Bij de laatste Open Huizen Route hebben volgens de makelaars 150.000 bezichtigingen plaats gevonden. De praktische kant, zonder afspraak meerdere huizen op een dag bekijken, is natuurlijk handig. De reden dat dit voorjaar opnieuw goede verkoopresultaten worden verwacht heeft echter alles met de marktsituatie te maken. 
Het kopen van een huis was eigenlijk nog nooit zo aantrekkelijk. Huizenprijzen bevinden zich op een laag niveau en de hypotheekrente is met minder dan 3 procent voor 10 jaar vast lager dan ooit. Bovendien is de angst voor dalende huizenprijzen voorbij en het consumentenvertrouwen positief. Voor een gemiddelde koopwoning in Limburg heb je inclusief kosten koper een hypotheek nodig van 200.000 euro. Bij een annuïteitenhypotheek tegen 3 procent rente bedragen de bruto woonlasten 850 euro per maand. Als we voor het gemak aanhouden dat het belastingvoordeel op gaat aan overige eigenaarslasten, zoals onderhoud, verzekering en ozb, dan komt ook de netto woonlast uit op dat bedrag. Een beetje huurwoning kost al gauw 750 euro per maand, maar de prijs daarvan stijgt harder dan de netto woonlast bij koop. Na een jaar of 10 is de huurprijs hoger dan de hypotheeklast, in de tussentijd heb je door de aflossing al een aardig vermogen opgebouwd. Het is echt de moeite waard om ook een lastenvergelijking tussen kopen en huren over 30 of 40 jaar te maken. De resultaten zijn verbluffend en sterk in het voordeel van de koper. Bij de huidige omstandigheden gaat het snel om een paar honderdduizend euro voordeel bij koop. Wanneer de huizenprijzen jaarlijks bijvoorbeeld een procentje stijgen, dan loopt het verschil nog verder op. Zolang de huizenprijzen niet al te hard stijgen, maar vooral zolang de rente op een laag niveau blijft, zal deze situatie blijven gelden. Steeds meer mensen onderkennen dit voordeel en dat zal er voor zorgen dat het tijdens de komende  Open Huizen Route niet alleen bij kijken blijft.