Wat heeft 2016 voor de woningmarkt in petto?

De Nederlandse woningmarkt heeft een uitstekend jaar achter de rug. De mooie resultaten zijn te danken aan de verbeterde economische situatie, het positieve vertrouwen van consumenten maar vooral ook aan de uitzonderlijk lage hypotheekrente. De betaalbaarheid van een koopwoning is hierdoor sterk verbeterd. In vergelijking met 2014 leverde dit ruim 16 procent meer verkopen op. Een resultaat dat iets onder het niveau van 2008 ligt en nog 15 procent van het niveau van topjaar 2006 is verwijderd. De gemiddelde koopsom stijgt in 2015 met 3,5 procent, van 222.000 naar 230.000 euro. In vergelijking met het dieptepunt in 2013 is de gemiddelde koopsom in twee jaar tijd met 7,5 procent gestegen en ligt deze slechts 10 procent onder het hoogste niveau ooit van 2008. In 2015 kende elke maand een hogere koopsom en meer transacties in vergelijking met dezelfde maand van 2014. Limburg kon de positieve landelijke ontwikkelingen prima volgen.

Na een korte pauze in 2014 zijn economen van banken opnieuw aan het voorspellen geslagen. Maar zoals zo vaak in het verleden, moesten ook in 2015 de prognoses regelmatig worden bijgesteld en nog niet zo zuinig. Voorspellingen lijken bij voorbaat niet uit te komen. Alle banken zien voor 2016 opnieuw een positieve ontwikkeling, zowel wat de prijzen betreft als ook ten aanzien van het aantal transacties. De belangrijkste indicatoren zoals economie, werkgelegenheid, vertrouwen en betaalbaarheid staan immers nog steeds op groen. Zolang de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft, kan zeker op een kleine stijging van koopsom en transacties worden gerekend. Het zal in 2016 echter niet zo zijn dat de maandelijkse berichten van CBS en het Kadaster elke keer betere cijfers kunnen publiceren. De koppen “weer meer huizen verkocht” en “verdere stijging van de huizenprijzen” zullen zo nu en dan afgewisseld worden met minder optimistische geluiden. Niet dat het dan slechter gaat met de huizensector, maar dat er dan na 2 jaar van forse inhaalslagen eerder sprake zal zijn van een meer stabiele woningmarkt. De vaak gehoorde stelling dat de ontwikkelingen regionaal verschillend zullen verlopen is wel logisch. Economie en inkomen ontwikkelen zich niet overal in Nederland even sterk. Bovendien zal ook de demografische druk vroeg of laat een rol gaan spelen. Sommige regio’s in Nederland zien naast een afname van de bevolking zo langzamerhand ook een lichte daling van het aantal huishoudens optreden. Zuid Limburg is zo’n regio, terwijl vooral regio’s in de Randstad, nog een sterke groei verwachten. Kortom veel aspecten om rekening mee te houden, spannend wordt het zeker.