Amsterdam best presterende gemeente op woningmarkt

Amsterdam is in 2015 op de 1e plaats geëindigd bij de ranking van best presterende gemeenten op het gebied van de koopwoningmarkt. De ranking wordt elk jaar door Woningmarktcijfers.nl opgesteld in samenwerking met het blad Vastgoed.

Amstelveen bezet de tweede plaats, gevolgd door Haarlem, Bloemendaal en Heemstede. In 2014 was Amstelveen nog de nummer een en Amsterdam stond op plaats drie. Acht van de top tien gemeenten liggen in de provincie Noord Holland, de overige twee in Utrecht. Onderaan de lijst zien we vooral gemeenten uit de provincie Groningen. De volledige lijst van gemeenten met kaart is te zien op de website van Vastgoedactueel.nl en Woningmarktcijfers.nl.

Gekte op de Amsterdamse woningmarkt
De nummer 1 positie van Amsterdam werd wel verwacht. Krantenkoppen melden al enige tijd dat hier sprake is van gekte op de woningmarkt. In 2015 stijgt de gemiddelde koopsom in Amsterdam
met bijna 10% tot € 304.000. Het aantal transacties stijgt naar 12.500 stuks. Nooit eerder werden in Amsterdam zoveel huizen in één jaar verkocht. De stijging ten opzichte van 2014 viel met 11% wat lager uit dan het landelijk gemiddelde. Wel te begrijpen als men bedenkt dat in 2014 al 62% was geplust. In Amsterdam duurt het gemiddeld minder dan 5 maanden om het totale huizenaanbod te verkopen, in Nederland is dit momenteel 13 maanden. De Nederlandse woningmarkt heeft eveneens een prima jaar achter de rug. Het aantal transacties stijgt in 2015 met 16,1 procent tot 178.293 stuks. De Gemiddelde koopsom komt uit op € 230.200 en 3,6 procent boven het niveau van 2014.
 
Criteria Ranking
Alle gemeenten worden op zeven belangrijke woningmarktcriteria vergeleken. Jaarlijks vinden in de ranking verschuivingen plaats, vooral bij kleinere gemeenten komt het voor dat koopprijzen, verkoopaantallen en verkooptijden grotere verschillen laten zien. Om die reden worden koopsom- transactieontwikkelingen zowel op de korte als de langere termijn vergeleken. Verder vormen de ontwikkeling van het te koop aanbod en de ontwikkeling van de theoretische verkooptijd een belangrijke indicator. Tenslotte worden de verkoopaantallen en het woningaanbod gemeten in relatie tot de koopvoorraad.

Download hier de lijst van de ranking van 2015

Open hier de kaart van Nederland