Woningmarkt anno 2016

Opnieuw goed nieuws over de woningmarkt. De NVM meldt een verdere stijging van de woningverkoop en de prijzen. In het tweede kwartaal zijn door de NVM-makelaars ruim 42.800 woningen verkocht, een stijging van 15% in vergelijking met vorig jaar. De gemiddelde koopsom steeg in Nederland van 225.000 euro naar 234.000 euro. Volgende week worden de cijfers van het Kadaster gepubliceerd. Ook daar mogen vergelijkbare resultaten worden verwacht. Vanwege een iets andere berekeningsmethode ligt de gemiddelde koopsom bij het Kadaster zo’n 10.000 euro hoger dan bij de NVM. Bovendien meet de NVM op het moment van het tekenen van de koopakte bij de makelaar, het Kadaster registreert de transactie op het moment van de notariële overdracht van de woning. Hierdoor zou de gemiddelde koopsom bij het Kadaster in het derde kwartaal weleens boven de 240.000 euro kunnen uitkomen.

Huizenprijzen stijgen dus, maar kopers zullen vooral kijken naar de uiteindelijke woonlasten. Een vergelijking met het topjaar 2008 is dan ook interessant. In dat jaar kostte een woning gemiddeld in Nederland 255.000 euro. Op basis van een totale financiering van koopsom en kosten koper was een hypotheek nodig van 280.000 euro. De hypotheekrente bedroeg op dat moment ruim 5 procent. Voor de gemiddelde koper betekende dit aan bruto woonlasten (incl. diverse eigenaarslasten) een bedrag van 1.650 euro per maand en ongeveer 1.350 euro netto. De fiscus lapte dus zo’n 300 euro per maand bij. Een huurder betaalde op dat moment gemiddeld 700 euro huur per maand.

Bij de huidige gemiddelde koopsom van 235.000 euro zou inclusief kosten koper een bedrag van 250.000 moeten worden gefinancierd. Een groot deel van de kosten koper moet nu zelf worden betaald, maar dat laten we in verband met een objectieve vergelijking buiten beschouwing. We houden eveneens geen rekening met inflatie die uiteraard wel heeft plaatsgevonden. Op dit moment kan gerekend worden met een hypotheekrente van 2,5 procent. De bruto woonlasten inclusief eigenaarslasten komen nu uit op 1.150 euro en netto op 1.000 euro. De koper van nu is dus 350 euro goedkoper uit dan die van 2008. De overheid spint eveneens garen, de belastingteruggave is nog maar de helft van die in 2008, terwijl door veranderde regels de teruggave blijft dalen. De huurder van toen zal bij een huurprijsstijging van 2,5 procent per jaar momenteel 850 euro per maand betalen. Het goede nieuws geldt dus voor velen in de koopsector, niet alleen raken verkopers gemakkelijker van hun woning af, ook kopers zijn voor minder geld in staat hun woonwensen te realiseren. Dat daarnaast onze nationale economie en werkgelegenheid eveneens profiteert is alleen maar meegenomen.