Een huis kopen, je gaat goed voorbereid aan de slag

Momenteel is het woningaanbod beperkt, worden vraagprijzen veelvuldig overboden en moeten snel beslissingen worden genomen. Het is dus erg belangrijk dat je woonwensen goed in kaart zijn gebracht en de financiële mogelijkheden zijn onderzocht. Zo verbeter je je kansen om succesvol toe te slaan op het moment dat je droomhuis voorbijkomt. En als onafhankelijk adviseur en aankoopmakelaar zal ik je graag in dit proces ondersteunen en begeleiden.

Financiële oriëntatie

Je gaat dus starten met het in kaart brengen van de financiële mogelijkheden en woonkosten. Dit kun je het beste doen met een hypotheekadviseur. Dit is vooral van belang voor starters die hun eerste huis kopen en nog weinig ervaring hebben. Voor doorstromers speelt dit uiteraard ook, met daarnaast nog als extra aandachtspunt de verkoop van de huidige woning. Leeftijd, gezinssituatie, inkomensontwikkeling, eventuele bestaande financiële verplichtingen, kortom veel zaken spelen een rol. Het is absoluut niet een kwestie van even het inkomen vermenigvuldigen met een bepaalde factor, zoals vaak op websites gebeurt. Maak dus zo snel mogelijk een afspraak met een hypotheekadviseur.

Aankoopbegroting 

De aankoop van een huis brengt eenmalige kosten met zich mee. Deze zijn globaal te stellen op 5 a 6% van de koopsom. De kosten bij een bestaande woning bestaan uit overdrachtsbelasting (2% bij eigen bewoning), notariskosten akte, eventuele kosten aankoopmakelaar, verrekening van eigenaarslasten, eventueel de kosten van een bouwkundige keuring. Koop je een nieuwbouwwoning dan wordt tegen een “vrij op naam” prijs aangeboden. Ook hier krijg je nog met extra kosten te maken. Bijvoorbeeld renteverlies tijdens de bouw, maar ook hypotheekkosten en kosten van bijvoorbeeld meerwerk en tuinaanleg. Ook bij nieuwbouw adviseren wij met zeker 6% bijkomende kosten rekening te houden.

Hypotheekkosten

Bij de hypotheekkosten zijn te noemen: kosten hypotheekakte, advieskosten aan de bank of hypotheekadviseur, taxatiekosten en eventueel de kosten van Nationale Hypotheek Garantie. Kosten die te maken hebben met de hypotheek zijn doorgaans fiscaal aftrekbaar. Vergeet daarnaast de kosten van een eventuele verbouwing, verhuizing en inrichting niet! Door in een vroeg stadium een volledig op maat gespecificeerde aankoopbegroting op te stellen, kun je financiële tegenvallers achteraf voorkomen.

Een begroting van de maandlasten bevat de volgende elementen:

– Hypotheekrente en aflossing

– Fiscaal voordeel aftrek rente minus eigenwoningforfait

– Premie overlijdensrisicoverzekering

– Kosten opstalverzekering

– Onroerendezaakbelasting

– Stelpost voor jaarlijks onderhoud

– Eventuele premie voor verzekering i.v.m. derving inkomen

– Energiekosten