Stap 2, je gaat een keuze maken

Je gaat een keuze maken

Allereerst ga je bepalen waar je wilt wonen. Er is veel te kiezen. Heb je voorkeur voor een stad of dorp, wil je in het centrum wonen, of liever in een rustige woonwijk of landelijk. De keuze zal ook afhangen van de voorzieningen, zoals winkels, scholen, openbaar vervoer die je graag binnen bereik wilt hebben. Wil je graag een bestaande woning of heeft een nieuwbouwwoning de voorkeur. Dan het woningtype, kies je voor een appartement of een van de andere woningtypen, zoals een tussenwoning, een half vrijstaand of vrijstaand huis? Uiteraard heeft dit ook met het gewenste prijsniveau te maken. Welke indeling en ruimtes vind je belangrijk. De grootte van de tuin en de zonligging kunnen veel uitmaken. Moet het huis is perfecte staat zijn, of vind je het niet erg om zelf nog wat te verbouwen of op te knappen. Denk ook aan het gewenste energielabel of energieverbruik. Door je wensen vooraf goed in kaart te brengen kun je straks gerichter zoeken. Je weet dat ook op welk gebied je misschien concessies wilt doen. De kans is namelijk klein dat je op alle fronten de ideale situatie zult vinden. Nu je financiële situatie en je woonwensen in kaart zijn gebracht kun je nar stap 3, de zoektocht naar je droomwoning.   

Hoe vind je je droomhuis?

De meeste woningen worden via makelaars aangeboden. Deze zijn te vinden op hun eigen website maar vooral ook op verzamelsites zoals Funda.nl, Pararius.nl en Woonpleinlimburg.nl. Je kunt hier je zoekwensen invullen en opslaan zodat je dagelijks op de hoogte wordt gehouden van het nieuwe aanbod. Wat ook kan helpen is om je bij enkele makelaars in te schrijven. Soms krijg je dan het aanbod net wat eerder in huis. Zeker in de huidige tijd met veel vraag en weinig aanbod een aanrader. Reageer dan zo snel mogelijk. Vaak worden een beperkt aantal bezichtigingen achter elkaar gepland en vol is dan vol. Goed om vooraf de brochure die meestal op de website staat of opgestuurd wordt door te nemen en een lijstje met aanvullende vragen te maken. Het halve uur, dat doorgaans voor een bezichtiging staat, is immers snel voorbij. Een aankoopmakelaar kan vanwege zijn kennis en ervaring hierbij een nuttige rol spelen.